هوش مصنوعی ChatGPT چیست؟ – یکی از شگفتیهای مخوف و هیجانانگیز قرن حاضر، ظهور هوش مصنوعی در عرصههای مختلف زندگی و پیشرفت روزافزون آن است. هوش مصنوعی در ابعاد متفاوتی از زندگی ما حضور دارد. همچنین توانسته تغییرات مثبت زیادی به وجود بیاورد. رباتها، برنامهها و گجتهای بسیاری با هوش مصنوعی کار میکنند. اما از کنترل خارج شدن آنها همواره ذهن انسان را به خود مشغول کرده است. به همین دلیل با آمدن نام هوش مصنوعی، کمی محتاطانه با ابزارهای جدید برخورد میشود.
یکی از رباتهای دارای هوش مصنوعی که مدتی است جنجال به پا کرده، هوش مصنوعی ChatGPt است. اما این ربات چیست؟ چه کارهایی انجام میدهد؟ چطور تا به این حد باهوش است؟ و چگونه میتوان از آن استفاده کرد؟ پاسخ این سؤالات را در این مقالۀ گراهامبل با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
هوش مصنوعی ChatGPT چیست؟
«تبدیلکنندۀ زایای ازپیشآموزشدیدۀ مکالمهای»، ترجمۀ عبارت اصلی ChatGPT یعنیChat Generative Pre-trained Transformer است. اما این عبارت طولانی و سخت به چه معناست؟
ChatGPT یک «چتبات» است که توسط هوش مصنوعی هدایت و پشتیبانی میشود. به همین علت میتوان با او مکالمات ساده و فلسفی داشت. یا در انجام کارهایی مانند نوشتن ایمیل، مقاله و کدنویسی از آن استفاده کرد. در حقیقت این ابزار آموزش دیده تا با دسترسی به ذخایر زبانی (دیدگاهها و نظرات کاربران و اطلاعات ذخیرهشده در موتورهای جستوجو) موجود در اینترنت، اطلاعات جدید و تازهای ساخته و در اختیار کاربر قرار دهد. این ربات توانایی درک مسائل و موضوعات پیچیدۀ تخصصی حوزههای مختلف ریاضی، فیزیک و برنامهنویسی را دارد. توانایی پاسخ به هرگونه سؤال، ساختن متن آهنگ، نوشتن محتوای وبلاگی و کدنویسی صفحات سایت اینترنتی نیز در آن دیده میشود.
ربات پاسخگوی ChatGPT در نوامبر سال 2022 توسط کمپانی تحقیقاتی هوش مصنوعی Open AI رونمایی شد. در همان ماه اول استقبال خوبی از این ربات به عمل آمد. حدود یک میلیون نفر در این ربات حساب کاربری ایجاد کردند.
چطور از ChatGPT استفاده کنیم؟
دسترسی و استفاده از ربات چتجیپیتی (برای کاربران خارج از ایران) آسان و رایگان است. برای این کار ابتدا باید وارد حساب کاربری خود در سایت Open AI شوید. پس از آن بهراحتی میتوانید از ربات پاسخگوی این کمپانی استفاده کنید. البته بهدلیل تحریمها امکان دسترسی با شماره و آیپی ایران وجود ندارد. با این وجود این ربات از زبان فارسی پشتیبانی میکند. یعنی در صورت نیاز میتوانید با شمارۀ مجازی یا ترفندهایی که آیپی را تغییر میدهند، از این ربات استفاده کنید.
برای استفاده از ChatGPT به هیچ دانش فنی خاصی نیاز نیست. بعد از واردشدن به این ربات، نقطۀ شروع، پرسیدن سؤالات و آغاز گفتوگو است. برای این کار میتوانید ساده و بهصورت محاوره با چت جیپیتی صحبت کنید. این ابزار در مرحلۀ آزمایشی قرار دارد. استفاده از آن نیز فعلاً رایگان است. با این حال احتمالاً بعد از اتمام دورۀ آزمایشی، مانند دیگر ابزارهای هوش مصنوعی، به ابزاری پولی تبدیل شود.
معایب و مزایای ChatGPT
ربات پاسخگوی چت مانند هر ابزار دیگری مزایا و معایبی دارد. ChatGPT یک دستیار مجازی با مدل زبانی شگفتانگیز و قابلستایش است. این ربات میتواند متن و کدهای برنامهنویسی منحصربهفردی تولید کند. همچنین برای یافتن پاسخهای قانعکنندۀ سؤالات چالشبرانگیز بهخوبی عمل کرده و پاسخهای باورپذیر ارائه میکند. اما ChatGPT مانند تمام تکنولوژیهای جدید معایبی نیز دارد. بارزترین معایبی که خود کمپانی Open Al نیز به آنها واقف بوده در ادامه فهرست شده است:
- با وجود لحن قانعکنندۀ ChatGPT این ربات امکان اشتباه دارد. در واقع میتواند پاسخی ظاهراً درست اما در حقیقت اشتباه ارائه دهد. اگر کاربر از دانش کافی دربارۀ موضوع پرسیدهشده برخوردار باشد، احتمال تشخیص خطا بیشتر میشود.
- بهدلیل رایگانبودن چت جیپیتی و حجم بالای درخواستها، امکان از دسترس خارج شدن آن وجود دارد.
- در صورت استفادۀ زیاد از این ربات، متوجه الگوهای خاصی پاسخگویی به سؤالات میشوید. این نکته منجر به تولید محتوا یا ساختار تکراری در پاسخها میشود.
هدف نهایی
هدف اصلی سازندگان ChatGPT بهوجودآوردن ابزاری برای ایجاد هر نوع گفتوگویی است. شما با این ربات مکالمهای کامل دربارۀ موضوعات ساده یا تخصصی خواهید داشت. چت جیچیتی نهتنها همهچیز را میداند، بلکه صحبتهای قبلی شما را به یاد میآورد. مثلاً از این ربات بخواهید تا متن یا کدهایی تولید کند. سپس آنها را اصلاح کند یا بهبود ببخشد.
در انتها این نکته را باید به خاطر داشت که ربات ChatGPT تنها در مراحل اولیه و آزمایشی بوده است. حتی نزدیک به نسخۀ پایانی خود نشده است. باید متنظر ماند و دید که ایرادات و نقصهای این ابزار چگونه بهبود پیدا میکند. هیچکس نمیداند که بالأخره هوش مصنوعی از کنترل خارج خواهد شد؟ یا هرگز به پیچیدگیهای انسان نخواهد رسید و تا همیشه ابزاری ساخت دست او خواهد ماند!
نویسنده: سارا عاشوری